Kinderfysiotherapie Renswoude

Kinderen met houdingsproblematiek, o.a. scoliose

Onder een houdingsafwijking wordt verstaan een vreemde, niet fysiologische stand van een of meerdere gewrichten. Een houdingsafwijking, vooral als hij eenzijdig is, kan consequenties hebben voor de rest van het lichaam en vooral voor de statiek. Vaak zien we dan de weerslag van die houdingsafwijking in de wervelkolom, in de vorm van een scoliose. Een scoliose is een vooral in zijwaartse richting zichtbare verkromming van de rug, met mogelijk ook een draaiing van de wervels waardoor een zogenaamde. “bochel” kan ontstaan.

Hulpvraag van de ouders

U kunt contact met ons opnemen wanneer uw kind een scheve houding heeft en u zich zorgen maakt.

Observatie en onderzoek

Wij zullen u en uw kind allereerst vragen stellen m.b.t. houding/ leefgewoonte/sport etc. Daarna volgt er een uitgebreide observatie en onderzoek om de oorzaak en de ernst van de houdingsafwijking/scoliose vast te stellen.

Therapie/instructie

Wanneer therapie noodzakelijk is zullen wij allereerst uitleg geven aan u en uw kind over de risico's van een "slechte" houding.
Wij zullen de behandeling starten met het bewust worden van houding en houdingscorrectie.  Daarnaast is het belangrijk om dagelijks spieren van onder andere de buik- en de rug te trainen.